Ce este apostilarea

exemplar apostila

Cei care ati mers la autoritatile din strainatate vi s-a cerut adesea documente apostilate. Pentru foarte multi dintre noi asta poate insemna intrarea in impas pentru ca nu intelegem ce ni se cere. Asadar, haideti sa explicam ce sunt documentele apostilate.

Apostila este un certificat (a se vedea imaginea de mai sus) dat de autoritatile competente ale unui stat semnatar al Conventiei de la Haga pentru actele oficiale intocmite in tara respectiva si care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul altui stat semnatar.

Scopul apostilari este acela de a evita fraudele si folosirea unor documente false de catre cetatenii statelor semnatare. Evident ca abuzuri pot face si functionarii publici cerandu-ne apostilarea unor acte care nu necesita asta.

Ce acte pot fi apostilate

Principalele acte care nu necesita apostilare sunt pasapoartele si actele de identitate. De asemenea hotararile judecatoresti, actele sub semnatura privata, copiile actelor administrative, livretele de familie etc nu trebuiesc apostilate.

De partea cealalta, pot fi apostilate certificatele de nastere, de casatorie sau deces, certificate de cazier, diplomele de studiu, actele care atesta o calificare, acte cu caracter medical etc.

Cine poate solicita apostila

In cazul in care aveti nevoie de apostila din tara dar sunteti plecati, trebuie stiut ca aceasta poate fi ceruta atat de titularul actului, de sotul sau sau sotia acestuia ori de o ruda a acestuia pana la gradul doi. De asemenea, poate fi ceruta de orice persoana cu capacitate deplina de exercitiu daca are procura notariala de la cel indreptatit sa solicite apostilarea sau de un avocat ce are imputernicire avocatiala.

Cine poate elibera apostila

Romania a aderat la Conventia de la Haga pe 16 martie 2001 iar pana la 1 noiembrie 2004 apostila putea fi pusa doar de Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe. Evident ca existenta posibilitatii de a apostila doar in Bucuresti nu reprezenta o solutie pentru cetatenii din restul tarii, de la 1 noiembrie 2014, actele au putut fi apostilate la toate prefecturile si curtile de apel din tara.

De la 1 septembrie 2005, curtile de apel nu mai pot apostila iar aceasta sarcina le revine tribunalelor. Explicatia ar fi ca tribunalele exista in fiecare judet pe cand curtile de apel sunt mult mai putine.

Daca aveti nevoie de apostilarea documentelor in Slatina sau Olt, noi va putem ajuta.